BulgarianChinese (Simplified)CzechDanishDutchEnglishEstonianFinnishFrenchGermanHungarianItalianJapaneseLatvianNorwegianPolishRussianSlovakSpanishSwedish
 • +31619673991
 • info@smoke-eaters.nl

TOEKOMST GLANERBROOK.

TOEKOMST GLANERBROOK.

TOEKOMST GLANERBROOK.

Op donderdag 13 juli presenteerde het onderzoeksbureau Drijver & Partners de tussentijdse resultaten van hun onderzoek naar het zwemwater en de schaatsvoorzieningen in de Gemeente Sittard Geleen. De presentatie werd gehouden voor de exploitanten en de gebruikers.
De volgorde der gebeurtenissen is:

 • In 2017 eindrapportage aan de Gemeente.
 • In 2018 definitief besluit over de toekomst van de voorzieningen.
 • In 2021 besluit nieuwe College en Raad over de financiën.

Uit het onderzoek blijkt dat de ijshal; ook een eventueel nieuwe; een drempelwaarde heeft van 135.000. Dat wil zeggen: 135.000 bezoekers om rendabel te kunnen zijn. Er zullen méér bezoekers moeten komen dan nu het geval is. De voor de 400 meter baan gestelde drempelwaarde wordt bij lange na niet gehaald en dat betekent dat het er voor deze baan niet goed zal uitzien in het uiteindelijke advies.

Het onderzoek is deels toekomst kijken dus min of meer ‘gokken’. Opvallend is dat het bureau teruglopende bezoekersaantallen niet ziet als een kans voor de Gemeente of een aanmoediging om juist de bevolking te gaan stimuleren tot sporten. Het bureau lijkt er eenzijdig van uit te gaan dat terugloop alleen beantwoord kan worden met afstoot. De toehoorders hadden ook het idee dat er toe geredeneerd wordt naar een vooraf wenselijke uitkomst.
Ook heel vreemd is de conclusie dat de ijshal nog voldoet en dat tot 2025 zal blijven doen.
De sportparticipatie in het zuiden van Nederland is aanmerkelijk lager dan landelijk. In plaats van ook hierin te adviseren dat dit meer onderzoek vergt en dat ook hierin een taak van de Gemeentes ligt om de bevolking te gaan stimuleren wordt (deel) afstoting als de oplossing gepresenteerd.

Er werden 5 scenario’s gepresenteerd.

 1. Behoud en renovatie van huidige voorzieningen.
 2. Een stedelijke centrumvoorziening op bestaande of nieuwe locatie.
 3. Behoud en renovatie van de Nieuwe Hateboer en het Anker en afstoting van Glanerbrook.
 4. Behoud en renovatie van de Nieuwe Hateboer en Glanerbrook en afstoting van het Anker.
 5. Behoud en renovatie van Glanerbrook en afstoting van de Nieuwe Hateboer en het Anker.
  Er is een scenario 0 dat inhoudt: niets doen en alle huidige voorzieningen continueren. Dit wordt gelijkgesteld aan scenario 1 met de conclusie dat de huidige staat van onderhoud betekent dat op of vóór 2025  renovatie moet hebben plaatsgevonden.
  Scenario 3 betekent: geen enkele
  schaatsvoorziening meer.
  Ook wordt bij de scenario’s opgemerkt dat er meerdere varianten mogelijk zijn; bijvoorbeeld: wèl een ijshal maar géén 400 meter baan.

Het bureau zegt zich mede te baseren op wetenschappelijk onderzoeken die aantonen dat bezoekersaantallen zullen (blijven) dalen. Vreemd genoeg worden daar geen oorzaken aan gekoppeld. Ook wordt geen bevredigend antwoord gegeven op de vraag uit de aanwezigen hoe je precies wetenschappelijk de toekomst kunt voorspellen.
De aanwezigen stellen (terecht) dat een accommodatie die slecht wordt onderhouden (bijvoorbeeld de ijshal) en dus min of meer ‘verloedert’ eerder een reden zou kunnen zijn voor verminderde bezoekersaantallen.

Kortom: een niet al te bevredigende informatieavond. Het onderzoeksbureau heeft toegezegd de opmerkingen van de aanwezigen mee te nemen in de afwerking van het uiteindelijke advies.
Eind augustus wordt bekend wat dit advies zal zijn. Daarna is het wachten op het definitieve besluit van de Raad.

 

 

Lex Eckhardt